Vraagstukken

Terug naar overzicht
27 november 2023

Positieve gezondheid centraal in gebiedsontwikkeling gemeente Venlo

Projectontwikkelaar JPO heeft in samenwerking met de gemeente Venlo een plan met ambities gepresenteerd waarin positieve gezondheid centraal staat. Door middel van een multihelix samenwerking wordt vanuit een brede integrale benadering de gezondheid van inwoners bevorderd. Daan Kerssemaker Programmamanager vertelt in dit artikel over de grensverleggende projecten en innovaties om dit te realiseren. 

 

‘’De urgentie en tegelijkertijd de kracht om met toepasbare innovaties te komen vraagt om een slimme, efficiënte en domein-overstijgende samenwerking.’’

De zorg verandert
Er is een groeiend besef dat we als samenleving een andere kijk op gezondheid moeten gaan ontwikkelen. Niet meer vanuit een eenzijdige focus op de aandoening, maar op de mens zelf en de veelheid aan factoren die de gezondheid beïnvloeden.  Het idee van ‘Positieve Gezondheid” (Machteld Hubert) met haar 6 dimensies krijgt dan ook steeds meer belangstelling. Er is een innovatieprogramma ontwikkeld om vanuit de verschillende domeinen (inclusief overheden / gemeenten) gedeelde kansen te benoemen en gezamenlijke ambities op te stellen. Het heeft geleid tot het Innovatieprogramma; een stip op de horizon waarin ambities op het snijvlak van zorg, sociaal maatschappelijk domein, onderwijs, talentontwikkeling, bedrijvigheid, wonen, kunst & Cultuur en vrije tijd samen komen met ambities voor een gezonde(re) leefomgeving, ruimtelijke inrichting. Door vanuit gedeelde opgaven anders naar de potenties van gebiedsontwikkeling te kijken is een nieuwe gebiedsidentiteit rondom Positive Living geïntroduceerd.

 

Wat is het innovatieprogramma Positive Living Venlo?
Het Innovatieprogramma Positive Living Venlo is een multihelix samenwerking met het doel om de gezondheid van mensen te bevorderen vanuit e

 

Verrassende mogelijkheden
Deze nieuwe kijk brengt verrassende mogelijkheden met zich mee en heeft inmiddels veel in beweging gezet. Het biedt een unieke kans om in een gebied (nieuwbouw, herontwikkeling) als proeftuin en aanjager te fungeren voor innovaties in Positive Living, en in samenhang daarmee het gebied om te vormen tot een groene en gezonde leefomgeving met een gemengd stedelijk programma.

Vanuit een bredere kijk op gezond en actief leven is een hele reeks innovaties denkbaar op diverse domeinen. Vanuit dat inzicht is een sneeuwbal gaan rollen met een snelgroeiende groep betrokken partijen die zich herkennen in de mogelijkheden van het Innovatieprogramma Positive Living. Om daar richting aan te geven zijn er een zestal drijfveren benoemd.

 

  1. Domeinoverstijgende samenwerking
    Veel gezondheidswinst valt te behalen wanneer partijen in gezamenlijkheid en domeinoverstijgend veel breder en integraal (synergie) naar de gezondheid en leefstijl van mensen gaan kijken.
  2. Human Talent
    Om de problematiek op de arbeidsmarkt te keren is het van belang om talenten te binden en te boeien. De regio moet in de driehoek zorg-onderwijs-wonen aantrekkelijk zijn voor studenten en jonge professionals met aantrekkelijk werkgeverschap, aantrekkelijke woonruimte en vernieuwend onderwijs dat aansluit bij de brede gezondheidsopgaven.
  3. Leefomgeving
    Een gezonde groene leefomgeving met veel ruimte om te bewegen, te ontmoeten en te ontspannen, draagt bij aan een positieve gezondheid.
  4. Leefstijl
    Veel gezondheidswinst valt te behalen met een gezonde leefstijl. Focus ligt bij leefstijl, gedrag, gedragsverandering, mentale gezondheid, voeding en preventie.
  5. Community
    Er zijn nieuwe sociale structuren nodig om een gezonde samenleving te ontwikkelen. Een participatieve samenleving. Focus ligt bij het bouwen aan een samenleving waar voor elkaar wordt gezorgd vanuit sociale netwerken in de directe nabijheid (communities).
  6. Kennisontwikkeling en technologische vernieuwingen
    De brede gezondheidsopgaven zijn gebaat bij nieuwe kennis en technologische en logistieke innovaties. Dit geeft kansen voor human talent, startups en scale-ups.

 

Drie programma’s
De drijfveren vormen de basisprincipes van het Innovatieprogramma Positive Living. In het Innovatieprogramma wordt samen gewerkt aan het creëren van een positieve leefstijl en gezondheid in de regio Venlo. Binnen het Innovatieprogramma zijn er een aantal langjarige programma’s met elk eigen onderliggende doelen. De programma’s vormen de paraplu voor verschillende concrete projecten die gericht zijn op toepasbare innovaties.

 

Programma Gezonde Leefstijl
Dit programma richt zich op het individu en het realiseren van een gezonde leefstijl. Domeinoverstijgende samenwerking (multihelix aanpak) met focus op het verleggen van ziekte naar gezondheid. Aandacht voor leefstijl, gedrag, gedragsverandering, mentale gezondheid, voeding en preventie.

 

Programma Gezonde Leefomgeving
Dit programma richt zich op het collectief en het realiseren van een gezonde leefomgeving. Domeinoverstijgende samenwerking (multihelix aanpak) met focus op een inclusieve, gezonde, sociale samenleving (community) in een groene, beweegvriendelijke en inspirerende fysieke omgeving.

 

Programma Kennis en Innovaties
Dit programma richt zich op het ecosysteem en het realiseren van nieuwe kennis en innovaties met technologische, digitale en supply chain oplossingen die de leefstijl, leefomgeving en gezondheid van mensen bevorderen. Domeinoverstijgende samenwerking (multihelix aanpak) met focus op praktijkgericht onderzoek en fieldlabs. Participatie van het bedrijfsleven en kennisinstellingen.

 

Kerngroep
Het Innovatieprogramma omvat verder meerdere strategische projecten, elk met eigen unieke projectresultaten die elkaar vervolgens weer versterken en ondersteunen. Zonder coördinatie en sturing worden de projecten niet gerealiseerd en verdwijnt de samenhang en de verbinding tussen de projecten. Waarmee ook de doelen van het Innovatieprogramma onder druk komen te staan. Daarvoor is een kerngroep van strategische partners opgericht die ‘eigenaar’ wordt van het innovatieprogramma. Het bestuurlijk draagvlak, ondergebracht in (bijvoorbeeld) een stichting, draagt daarmee de zorg voor sturing, coördinatie en financiering. Tezamen bewaken zij de programmalijnen en concrete eindresultaten van de strategische projecten. De kerngroep bestaat uit bestuurders (vertegenwoordigers) van het Multihelix Ecosysteem. De kracht van het innovatieprogramma is de platte (ecosysteem) organisatiestructuur. Er is enkel en alleen de kerngroep die de, autonoom functionerende, DOE-tafels aansturen.

 

Multihelix ecosysteem
In een multihelix ecosysteem hebben de deelnemende organisaties een gedeeld belang en werken samen op basis van evenwicht en wederkerigheid (naar analogie van ecoystemen in de natuur). Het ecosysteem van het Innovatieprogramma Positive Living kenmerkt zich door een diversiteit aan partners (multihelix) en is keten- en domeinoverstijgend. In het Innovatieprogramma komen partijen niet alleen halen maar ook echt brengen. Kennis en ervaringen die worden opgedaan in de praktijk (halen) kan wanneer partijen ook een actieve bijdrage leveren aan de realisatie van projecten (brengen).

en brede en integrale benadering. Het programma bestaat uit een samenhangend geheel van grensverleggende projecten en innovaties die zich richten op het realiseren van een positieve en gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en een gezonde sociale basis.

Bekijk ook deze vraagstukken

Bekijk meer